Пресконференция на ОДФ за Разград

На първата си пресконференция Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“ обяви, че за година време, от както е създадена, в партньорство с фондация „Америка за България“, е подкрепила проекти за устойчиво развитие на общността в града за общо над 80 000 лева.

В пресконференцията участваха председателят на УС на Фондацията: Стефан Томов и членовете: Галина Стаматова, Йонета Карастоянова, Дияна Славова, и Диана Първанова. Заради служебни ангажименти, на срещата не присъстваха Йордан Тачев и Юлиян Неделчев.

За развитие на баскетболната общност в Разград спортният клуб „Вълци – Разград“ е подкрепен с 30 000 лв. за възраждане на баскетбола като традиция, осигуряване на възможност децата в Разград да тренират любимата игра и наред с това да придобият важни интелектуални умения и познания за живота.

Градският кръг на Ученическата  кулинарна олимпиада в Разград, организиран от „Задруга за чиста храна“, е получил 830 лв. от Обществения дарителски фонд и хранителни продукти за около 700 лева. В надпреварата тук през месец юни храна по зададена рецепта приготвяха деца от ОУ „И.С. Тургенев“,  ОУ „В.Левски“ и отбор, сформиран от ПФК „Лудогорец“.

Двудневният детски панаир през септември в Разград, организиран от Фондация „Изиарт“ – София, бе подкрепен с 24 130 лева. В безплатните над 30 ателиета и игри със свободен достъп се включиха около 600 деца, а в провеждането му участваха  25 доброволци.

Сдружение спортен клуб по колоездене „Спринт“ получи 2400 лева и вече има пет нови професионални велосипеда за популяризиране на спортното колоездене сред децата в Разград. Представителите на клуба научиха още една добра новина – напролет, обединени, няколко други спортни клуба ще помогнат  в неотложното и най-нужното колодрумът да бъде освежен и годен за нормални тренировки.

Проектът „Заедно за спорта в  Разград“ на Сдружение „СК джудо и джиу джицу“ е подпомогнат от Фондацията с 3690 лева. Сдружението ще създаде условия за ефективен тренировъчен и състезателен процес на активно трениращи джудо; ще популяризира заниманията по джудо с демонстрационна кампания в 4 училища в Разград, а идната пролет ще организира на отрито празник, посветен на спорта и забавленията с участието на пет, засега, различни спортни клуба от Разград. Идеята е той да се превърне в традиция.

През ноември ще стартира пилотният проект на Сдружение „Дискусионен клуб „Дебати – Разград“. Подкрепата за него от Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“ е 6580 лева. В града ще бъде изграден клуб по дебати, насочен към тийнейджърите /8-12 клас/. Ще бъдат организирани три дебата с по 15 участника, публика и последователи в официалната страница  на сдружението в социалните мрежи.

А още идния вторник е началото на Първия международен кинофестивал за детска и младежка публика „Не на шега“  на Фондация „Арт Офис“- София. Подкрепата тук е 12 000 лева. Петдневната фестивална програма ще даде възможност на детската аудитория да гледа безплатно некомерсиални филмови продукции. В абсолютно новото кино „Арабелла“ в Дома на техниката ще бъдат прожектирани 11 пълнометражни и 18 късометражни филма. Ще има детско ателие за анимационно кино, ателиета, лекции, срещи, разговори с изтъкнати творци.

Стореното от Фондация „Обществен дарителски фонд за Разград“ е възможно и заради изключително доброто ни сътрудничество с медиите в Разград, каза председателят на Управителния му съвет Стефан Томов. И припомни, че част от средствата, които тя разпределя, са от Фондация „Америка за България“, но 25 процента са от местната общност. Особено инициативни при организиране на благотворителни инициативи са „Лайънс клуб“, Рицарите тамплиери, Сдружение „Лудогорие“ и „Ротари клуб“. Със своя лепта в събирането на средства за обществено значими проекти участва и местният бизнес, който отново ще има възможност да се включи в следващата благотворителна акция на 21 ноември, когото и в Разград ще бъде посрещнато новото Божоле. Дотогава ще бъде готов и благотворителният сувенир „Пегас“, който ще е с размерите на класически олимпийски медал в различен цвят и различна стойност. Сумите от закупуването му ще влизат във Обществения дарителски фонд, за да генерират средства за подкрепа на бъдещи проекти на местната общност.

 

/e-Razgrad/

Posted in Без категория.